Zeleno i pametno, moderno, funkcionalno i samoodrživo. Riječi su koje najbolje ocrtavaju prezentaciju projektne ideje sušionice povrća koja će se nalaziti u Virovitici. Za izradu projektno tehničke dokumentacije, za izgradnju i opremanje Sušionice povrća, sredstva su Virovitičko-podravskoj županiji odobrena od Ministarstva regionalnog razvoja i Europskih fondova, a osigurana kroz Razvojni sporazum za Slavoniju, Baranju i Srijem.
Ljetos je virovitičko-podravski župan Igor Andrović, s predstavnikom tvrtke Eko plus inženjering, potpisao ugovor o izradi projektno tehničke dokumentacije vrijedan 2.443.750,00 kuna. Tri mjeseca nakon potpisa predstavljena je prva verzija projektne ideje. I ona prema riječima nazočnih, a na predstavljanju su bili virovitičko-podravski župan Igor Andrović, gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin, pročelnik za gospodarstvo i poljoprivredu VPŽ Bojan Mijok, te pročelnik odjela za komunalne poslove, prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Virovitice Kristijan Sabo, izgleda sjajno.
Njima je direktor tvrtke Eko plus inženjering, Slaven Pavlović, prezentirao budući projekt, jednu od najvažnijih gospodarskih investicija na području Virovitičko-podravske županije.
? Cijela sušionica će se prostirati na površini nešto većoj od 10 hektara. Radili smo projekt da sama sušionica bude gotovo samoodrživa. Sa skupljenom kišnicom, prat će se pristiglo korjenasto povrće (mrkva, celer, pastrnjak, peršin, krumpir?), koje će se zatim usitnjavati. Bit će tu i fotonaponska sunčana elektrana snage 2,15 MW. Sušionica će 80 posto energije dobivati iz te elektrane, a ostatak od 20 posto dobivat će se iz kotlovnice na biomasu, jer toplinska energija je važna za sušenje povrća. Bit će to prvi takav primjer u Europi ? naglasio je Slaven Pavlović.
Pogon sušionice, za koji je predviđeno da će godišnje raditi 250 dana u dvije smjene, imat će i potrebnu hladnjaču, a kapacitet prerade korjenastog povrća bit će 1.600.000 kilograma godišnje. U Hrvatskoj nema sušionica za povrće. Sušeno povrće uvozi se iz Mađarske, Poljske, Srbije, a kada se izgradi zdanje u Virovitici, bit će to prva sušionica u RH, dajući sigurnost plasmana korjenastog povrća hrvatskim poljoprivrednicima, otvarajući nova radna mjesta i nudeći svijetlu perspektivu brojnim kooperantima ponajprije onima iz Virovitičko-podravske, ali zasigurno i iz susjednih županija.