Petak, 19. Travanj 2024.

Znanost

AI radi videe koje je nemoguće razlikovati od pravih snimki. To je zabrinjavajuće zbog Deep Fake-a, ali postoji i niz drugih sigurnosnih pitanja

OpenAI, kompanija koja stoji iza popularnog ChatGPT-ja, nedavno je predstavila svoj najnoviji sustav umjetne inteligencije, program nazvan Sora, koji može transformirati tekstualne opise u krajnje realistične videe. Novi model generiranja videozapisa izazvao je veliko uzbuđenje oko napretka AI tehnologije, ali i sve veću zabrinutost zbog mogućnosti da generirani videi problem dezinformacija učine još gorim, što je posebno važno tijekom izborne godine diljem svijeta, piše New Scientist.

Neuroprotetički implantati, koji se spajaju izravno na mozak, novo su područje interesa visoke medicinske tehnologije. U Australiji ih misle nadopuniti fotonaponskim panelima i ugraditi u oči

Neobična, pomalo futuristička ideja dolazi s australskog sveučilišta UNSW. Njihov istraživač dr. Udo Roemer, specijalist za fotonaponske sustave, radi na ugradnji "solarnih panela" u mrežnicu ljudskog oka. No, za razliku od panela koje biste postavili na kuću, ideja iza toga nije da se njima generira električna energija za neki drugi sustav, već da funkcioniraju kao neuroprotetička zamjena za oštećene fotoreceptore.

"Izračunali smo putanje svih poznatih asteroida koristeći detaljnu računalnu simulaciju našeg Sunčevog sustava"

Znanstvenici su dobro razmotrili mogućnost da asteroid zvani 'Bog kaosa' udari na Zemlju. Iako je izuzetno malo vjerojatno, mogućnost da se nađemo u doslovnom scenariju filma Don't look up nije nemoguća. Znanstvenici su pregledali mogućnost da asteroid Apophis udari u Zemlju i došli su do zanimljivih teorija.

Web portal koji gaji profesionalnost i objektivnost, nepristrano i točno informiranje čitatelja i posjetitelja stranice. Vrijednosne sudove ostavlja svojim čitateljima koji ga mogu slobodno i otvoreno iskazati na stranici.

Pratite nas na Facebooku