Petak, 19. Travanj 2024.

Vijesti iz Požege

Požega je ovog vikenda središte tamburaške glazbe

10. međunarodno natjecanje tamburaša

U Koncertnoj dvorani Glazbene škole Požega danas je svečano otvoreno Međunarodno natjecanje tamburaša (solisti i komorni sastavi), koje organiziraju Glazbena škola Požega i Hrvatska glazbena udruga Festival bunjevački pisama.

Glazbena škola Požega domaćin je 10. Međunarodnog natjecanja tamburaša koje se od 23. do 25. ožujka održava u Požegi, uz sudjelovanje oko 130 učenika ( 103 solista te 7 komornih sastava) iz 26 škola i 2 glazbene akademije. Osim iz hrvatskih gradova, natjecatelji dolaze iz Banja Luke, Sombora i Subotice.Svoje znanje i vještinu sviranja nacionalno omiljenog instrumenta natjecatelji u Požegi pokazat će u tri dobne kategorije – osnovna škola, srednja škola i muzičke studije. Na natjecanju je moguće sudjelovati kao solist u disciplinama brač i bisernica te kao član komornih tamburaških sastava.

Prigodnim riječima nazočne je pozdravio ravantelj Glazbene škole Požega Alen Kovačević. “Ovogodišnje izdanje najposjećenije je, nismo još imali tako veliki broj prijava što nas čini izuzetno ponosnima. Gotovo 30 osnovnih, srednjih i umjetničkih škola dolazi sa učenicima koji će se predstaviti kao solisti te kao članovi komornih sastava.” naglasio je Kovačević.

Natjecanje je otvorio zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha. “Uistinu smo ponosni što je ovo međunarodno natjecanje tamburaša u našem gradu. Ponosimo se i našom glazbenom školom koja je iz tjedna u tjedan domaćin vrhunskih glazbenih zbivanja. Tambura i tamburaši za nas su i više od glazbe, oni su dio našeg identiteta. Zato mi je drago da glazbene škole, ne samo u Hrvatskoj već i u susjedstvu, njeguju ovaj glazbeni izričaj i instrument,” rekao je Troha.

Pratite nas na društvenim mrežama CRONA.hr i Slavonija.in te se pridružite našoj Facebook grupi CRONA.hr i raspravljajte s nama o aktualnim temama.

Imate priču? Javite nam se na redakcija@crona.hr

Web portal koji gaji profesionalnost i objektivnost, nepristrano i točno informiranje čitatelja i posjetitelja stranice. Vrijednosne sudove ostavlja svojim čitateljima koji ga mogu slobodno i otvoreno iskazati na stranici.

Pratite nas na Facebooku