Petak, 19. Travanj 2024.

Politika i društvo u Hrvatskoj

Vanđelić: 'Država treba poništiti dozvole za koncesiju koje imaju firme pod Fortenovom i staviti ih na novi natječaj'

Interes pod sumnjivim uvjetima

Na natječaj za prodaju Belja, Vupika, Pik Vinkovaca i Vinka već se javilo nekoliko zainteresiranih firmi, među njima i strane, kojima se želi prodati hrvatski strateški interes pod sumnjivim uvjetima.

Belje, Vupik, Pik Vinkovci i Vinka. Pretvoreno u brojke ukupno je to 30.918 hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Fortenove, bivšeg Agrokora. Ujedno je to i površina koju Fortenova želi prodati zajedno s navedenim tvrtkama kao da je riječ o njihovom, a ne strateškom državnom zemljištu koje je pod koncesijom. Doduše pod koncesijom koju im je ista ta država pod vodstvom Andreja Plenkovića i njegovih pulena bespogovorno prepustila iako su ugovori o koncesijama potpisani s bivšim Agrokorom, a ne novim firmama pod Fortenovom. Ukratko, još jedno HDZ-ovo maslo. 

„Plenkovićeva Vlada omogućila je da nove firme Fortenove preuzmu koncesije iako po zakonu to nisu trebale preuzeti automatski. Podsjećam da su tada mnogi načelnici i gradonačelnici odbijali potpisati te nove ugovore, ali država ih je izignorirala i šutke prepustila koncesije na nove firme. Na natječaj za prodaju Belja, Vupika, Pik Vinkovaca i Vinka već se javilo nekoliko zainteresiranih firmi, među njima i strane, kojima se želi prodati hrvatski strateški interes pod sumnjivim uvjetima. No dobro, znamo da je sumnjivo sve što trenutačna HDZ-ova Vlada radi, svjedočimo tome svakodnevno. Ali i tome će doći kraj i to vrlo brzo. Republika smatra da se trebaju poništiti dozvole na koncesije koje imaju nove firme pod Fortenovom i staviti ih na novi natječaj. Može se prodati Fortenova, ali država im tada treba oduzeti date koncesije i ako treba za to ćemo mijenjati i zakon“, poručio je Damir Vanđelić, predsjednik stranke Republika.

Ministrica poljoprivrede za prodaju navedenih kompanija komentirala je još ranije da je riječ o privatnoj kompaniji koja autonomno donosi svoje odluke i u istoj prilici uspjela pobiti samu sebe pa rekla da je to „zemljište u hrvatskim rukama“. 

„Kako je u hrvatskim rukama, pod tim misleći valjda na državu, a ne na pojedince „ljepljivih“ prstiju, kad je ista ta država samo predala zemljište pod koncesijom novoosnovanim tvrtkama pod krovom Fortenove. Taj problem bio je aktualan i prije pet godina, a aktualan je i danas jer upravo svjedočimo prodaji tvrtki koje bi mogle prehranjivati cijelu Hrvatsku i pritom ne bi bili ovisni o uvoznoj sirovini i hrani, kao što smo danas“, kaže Vanđelić. 

Posebice je zabrinjavajuće da je riječ o velikim poljoprivrednim površinama na istoku Hrvatske, koji je već dovoljno izmučen HDZ-ovom politikom. 

„Fortenova kompanije koje su namijenjene za prodaju posebno su važne za Republiku Hrvatsku jer postoje veliki skladišni kapaciteti u kojima su uskladišteni poljoprivredni proizvodi koji su strateške robne rezerve. Stoga se postavlja geopolitičko, geostrateško i sigurnosno pitanje ukoliko stranci kupe neka od tih poduzeća imaju li oni podatke o našim robnim rezervama. Također, manje je poznato da navedene kompanije imaju stratešku proizvodnju sjemena, pa se postavlja pitanje u slučaju njihove prodaje kako bi to utjecalo na našu sjemensku proizvodnju“, rekao je Zvonko Pongrac, operativni tajnik za rast organizacije na području Republike Hrvatske. 

Pratite nas na društvenim mrežama CRONA.hr i Slavonija.in te se pridružite našoj Facebook grupi CRONA.hr i raspravljajte s nama o aktualnim temama.

Imate priču? Javite nam se na redakcija@crona.hr

Web portal koji gaji profesionalnost i objektivnost, nepristrano i točno informiranje čitatelja i posjetitelja stranice. Vrijednosne sudove ostavlja svojim čitateljima koji ga mogu slobodno i otvoreno iskazati na stranici.

Pratite nas na Facebooku