U jeku sezone svinjokolje Slavonija ostaje bez dovoljno registriranih klaonica, a postojeće se bore s manjkom mesara, ograničenim kapacitetima i rastućim zahtjevima proizvođača...
Zbog manjka klaoničkih kapaciteta u Slavoniji, početak sezone svinjokolje ponovno otvara niz problema za proizvođače i prerađivače. U Brodsko-posavskoj županiji ostale su tek dvije klaonice, a one koje i dalje rade suočavaju se s kroničnim nedostatkom mesara i prevelikom potražnjom za uslužnim klanjem. Iako je ministar poljoprivrede David Vlajčić nedavno poručio da je širenje afričke svinjske kuge zaustavljeno, terenska situacija pokazuje kako je pred sektorom nova vrsta izazova.
Kapaciteti su svuda ograničeni, a problema je sve više. Zanimanje mesara gotovo je nestalo iz srednjih škola, što je dovelo do manjka radne snage i natjeralo dio klaonica da radnike traže u Aziji ili ulaganje u stipendiranje mladih. Donjobebrinska Bebrinka tako stipendira sva četiri učenika mesarskog smjera brodske Obrtničko-tehničke škole – do 300 eura mjesečno za najstarije razrede – ne bi li osigurala buduće radnike.
Unatoč naporima, gužve su sve veće. “Potražnja je golema, a broj klaonica premalen”, kaže tehnolog Josip Novak i priznaje da je osigurati uslužno klanje svima koji ga traže postalo prava utrka s vremenom.
Slična je situacija i u Poljo-Davoru, pokretnoj mini klaonici koja je u dvije godine rada postala neizostavna adresa za mnoge Slavonce. Braća Dino i Filip Gelemanović otvorili su pogon uz velika ulaganja i odmah iskusili koliko je tržište gladno ovakvih usluga. “Nemamo velike kapacitete, ali ljudima olakšavamo najteži dio posla”, kaže Dino. Planovi za veći objekt postoje, no realizacija kasni.
Sustavskim rješenjima zasad se ne nazire brzi pomak. Investicije su skupe i rizične, a vlasnici pogona nerijetko balansiraju na rubu isplativosti. Dio lokalnih zajednica ipak pokušava pomoći: Brodsko-posavska županija već četvrt stoljeća sufinancira veterinarsko-zdravstveni pregled mesa, a potpora je nedavno povećana na 20 eura po uzorku. Program je dao rezultate – trihineloza je gotovo nestala, a klanje u registriranim objektima sigurnije je i jeftinije.
No broj registriranih klaonica i dalje pada. “Želimo ljudima omogućiti da održavaju tradiciju svinjokolje, ali da se onaj najteži dio obavi u profesionalnim uvjetima. Problem je što je pogona sve manje, a jedan zatvoreni teško se ponovno pokreće”, upozorava županijski pročelnik Željko Burazović.
Dok se tržište bori s manjkom prostora i stručnih radnika, jasno je jedno: bez ozbiljnijih ulaganja i dugoročnog plana, sezonske gužve mogle bi prerasti u trajno stanje.