Užitak u jednoj rajčici može biti jednako isplativ kao i salata koja sadrži sezonske izobilje. Na vama je da odaberete.
Rajčice s miso preljevom od manga
Tropski spoj rajčice i manga čini ovo ukusnim i šarenim prilogom za roštilj ili lagani ručak.
Za miso preljev od manga 90 ml konzerviranog zaslađenog pirea od manga
alphonso pulpa iz East Enda je izvrsna 3 limete, 2 ocijeđene, da dobijete 3 žlice, drugu ostavite cijelu 1 žličice bijele miso paste Morska sol u listićima i crni papar, 90 ml suncokretovog ulja
Za preljev od začinskog bilja : 10 g listova bosiljka, 10 g listova mente, 1 zeleni čili (10 g), srž i sjemenke bacite ako volite manje topline, 3 žlice suncokretovog ulja
Za rajčice : 500 g miješanih zrelih rajčica, sitne prepolovite, veće na četvrtine 1 zreli mango, oguljen i narezan na komade slične veličine kao rajčice 1 manja glavica crvenog luka, oguljena i narezana na tanke kolutiće (koristite mandolinu, ako je imate) žličice sjemenki crnice
Prvo napravite miso preljev od manga. Stavite pire od manga u srednju zdjelu sa sokom limete, misom i pola žličice soli i dobro promiješajte. Ulijte ulje u laganom, ravnomjernom mlazu, neprestano miješajući dok ne dobijete glatki preljev, a zatim ostavite sa strane. Nasjeckane rajčice i mango stavite u srednju zdjelu s 80 ml dressinga i tri četvrtine žličice soli, lagano promiješajte i ostavite da se marinira 20-30 minuta. Ocijedite u cjedilo i bacite tekućinu. U međuvremenu, za preljev od začinskog bilja grubo nasjeckajte bosiljak, metvicu i čili papričicu i stavite ih u malu zdjelu s uljem, četvrtinom žličice soli i dobro mljevenim crnim paprom. Koristeći mali, oštar nož, vrh i rep preostalog limete, zatim zarežite oko njezinih prirodnih oblina kako biste uklonili kožu i srž. Zarežite između membrana kako biste oslobodili pojedinačne segmente, zatim svaki segment narežite na četiri ili pet dijelova, dodajte u zdjelu začinskog bilja i dobro promiješajte. Rasporedite polovicu luka na srednji pladanj, zatim ocijeđeni mango i rajčice, a zatim žlicom prelijte preostali preljev od manga. Stavite preljev od začinskog bilja na vrh i pospite preko preostalog luka. Poslužite sa sjemenkama nigelle posipanim po vrhu.
Male datterini rajčice (naziv u prijevodu znači ”male datulje) su predivno slatke i savršene za umak od rajčica jer imaju puno mesa i nemaju previše sjemenki, pa se brzo kuhaju. Ako ih ne možete pronaći, cherry rajčice su dobra zamjena. Ako želite napredovati, pripremite rajčice i napravite hrskavi preljev dan prije. Ipak, tjesteninu napravite neposredno prije posluživanja i pomiješajte je sa zagrijanim rajčicama.
Treba vam: 4 500 g datterini (ili cherry) rajčica 2 žlice paste od rajčice 1 glavica češnjaka, vrh 1-2 cm odrezan da bi se vidjeli vrhovi češnjeva, 145 ml maslinovog ulja, Sol 25 g listova bosiljka, 5 grančica svježeg origana ubranih da se dobije 1 žlica listova, 80 g creme fraiche, 320 g conchiglie ili kratke tjestenine sličnog oblika kao što je orecchiette 40 g pecorino romano, ili parmezana, izribanog ljuštilicom
Za pangrattato: 1 kriška kiselog tijesta, uklonjena kora i mrvice narezane na grube komade (50 g), 35 g blanširanih badema, 1 žlica sjemenki korijandera, 1 žličica sjemenki kumina, 1 žlica sjemenki sezama
Zagrijte pećnicu na 200C (180C ventilator)/390F/plin 6. U pleh veličine 20cm x 30cm stavite rajčice,paster od rajčice,češnjak,100ml ulja i pola žličice soli. Pecite 30 minuta uz miješanje napola dok rajčice ne puknu i karameliziraju se. Hvataljkama istisnite režnjeve češnjaka iz papirnate ljuske u umak; bacite kožice i ostavite pećnicu uključenu. U međuvremenu napravite pangrattato. Stavite kruh, bademe, korijander i kumin u malu zdjelu kuhinjskog procesora i pržite minutu da se naprave grube mrvice. Umiješajte žlicu ulja i četvrtinu žličice soli pa izlijte u tepsiju i pecite pet minuta. Umiješajte sjemenke sezama, pecite još tri minute, dok ne porumene, pa ostavite sa strane. Obrišite kuhinjski procesor, dodajte bosiljak i origano i mijesite dok se ne usitne. Umiješajte preostale dvije žlice ulja i prstohvat soli. Stavite creme fraiche u malu zdjelu, razrijedite s jednom i pol žlicom vode, a zatim ostavite sa strane. Otprilike 10 minuta prije nego što se rajčice skuhaju, zakuhajte srednju posudu s dobro posoljenom vodom i skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. Ulijte 100 ml vode od tjestenine u kuhanu rajčicu, zatim procijedite tjesteninu i umiješajte je u pleh za rajčice. Dobro izmiješajte dok se umak ne uhvati za tjesteninu, a zatim dodajte pecorino. Po vrhu pospite pangrattato, žlicom prelijte creme fraiche i mješavinu začina i poslužite.
Ljetna juha od rajčice s rakovima i slanim kikirikijem
Ovo je inspirirano španjolskim rashlađenim juhama, koje su omiljena ljetna namirnica. Ako želite, napravite juhu dan ranije i ponovno izmiksajte prije posluživanja, ako je potrebno.
Za ulje đumbira: 60 ml maslinovog ulja, 2 češnja češnjaka, oguljena i zgnječena 15 g đumbira, oguljenog i sitno naribanog (10 g) žličice sjemenki komorača, grubo zdrobljenih u mužaru, Morska sol i crni papar
Za paradajz juhu: 9 velikih zrelih rajčica (850g), svaku prerezati na pola širine 2 žličice rižino-vinskog octa 1 crvena ljuta paprika, grubo nasjeckana (izbacite srž i sjemenke ako volite manje topline), 1 žlice maslinovog ulja, 1 žličice soka od limete, žličice soja umaka
Za salatu od rakova i kikirikija: 100 g mesa bijelog raka, 30 g prženog slanog kikirikija, grubo nasjeckanog crvenog čilija, sitno nasjeckanog (izbacite srž i sjemenke ako volite manje topline) 1 limeta, korica sitno naribana, da dobijete 1 žličicu, i ocijeđena, da dobijete 2 žličice 1 žlice grubo nasjeckanog korijandera (5 g)
Stavite sve sastojke za ulje đumbira i prstohvat soli u malu tavu na srednje jaku vatru. Nakon što sve lagano zakuha, kuhajte dvije minute uz često miješanje dok ne zamiriše, ali ne dobije boju, zatim skinite s vatre i ostavite da se ohladi. Očistite dvije polovice rajčice, sačuvajte sjemenke, a meso sitno nasjeckajte na komade od 5 mm. Stavite ih u srednju zdjelu sa svim sastojcima za salatu od rakova i kikirikija, dodajte osminu žličice soli i dobro mljevenog papra te lagano promiješajte; ako ovo pripremate unaprijed, nemojte umiješati kikiriki prije posluživanja. Sve sastojke za juhu stavite u blender, dodajte odvojene sjemenke rajčice i pola žličice soli te miksajte minutu-dvije dok ne bude vrlo glatka. Podijelite juhu u četiri široke, plitke zdjele, žlicom prelijte uljem đumbira i poslužite s mješavinom rakova na vrhu.