Petak, 19. Travanj 2024.

Znanost

Znanstvenici otkrili hoće li notorni asteroid zvan 'Bog kaosa' udariti u Zemlju: 'Ovaj scenarij treba proučiti'

"Izračunali smo putanje svih poznatih asteroida koristeći detaljnu računalnu simulaciju našeg Sunčevog sustava"

Znanstvenici su dobro razmotrili mogućnost da asteroid zvani 'Bog kaosa' udari na Zemlju. Iako je izuzetno malo vjerojatno, mogućnost da se nađemo u doslovnom scenariju filma Don't look up nije nemoguća. Znanstvenici su pregledali mogućnost da asteroid Apophis udari u Zemlju i došli su do zanimljivih teorija.

Ranije se predviđalo da će asteroid proći blizu Zemlje 2029. godine, ili pak 2036. godine. Od tada su znanstvenici mogli utvrditi da će Apophis proći unutar 40.000 kilometara od Zemlje, što je vrlo blizu ako gledamo po svemirskim uvjetima. Međutim, neće udariti u Zemlju.

No, drugo istraživanje istražilo je mogućnost da nešto može utjecati na putanju Apophisa i usmjeriti ga na sudar. Suvoditelj studije Benjamin Hyatt je preddiplomski student na Sveučilištu Waterloo komentirao je za ScienceIFL tu mogućnost.

'Jedan scenarij ćemo proučavati'

"S obzirom na to koliko će Apophis proći blizu Zemlje, postoji mogući rizik da odstupanje s njegove trenutne putanje može približiti Apophis sudaru s nama. Teoretski, još jedan asteroid koji se sudari s Apophisom mogao bi izazvati takvo odstupanje, što nas motivira da proučavamo ovaj scenarij, ma koliko malo vjerojatan bio", rekao je.

Profesor Paul Wiegert također je bio uključen u studiju i objasnio je: "Izračunali smo putanje svih poznatih asteroida koristeći detaljnu računalnu simulaciju našeg Sunčevog sustava i mogućnost takvog malo vjerojatnog događaja evaluirana je. Srećom, ne očekuju se takvi sudari."

Unatoč tome što Apophis nije više na stolu kao glasnik uništenja čovječanstva, nastavlja ga se proučavati. Uzimanje uzoraka s asteroida može biti sjajan način da se sazna više o povijesti Sunčevog sustava.

Prof. Wiegert, koji je član Instituta za istraživanje Zemlje i svemira, rekao je: "Asteroid Apophis fascinirao nas je od njegovog otkrića 2004. godine: bio je prva vjerodostojna prijetnja asteroida našem planetu. Čak i sada kad znamo da nam sigurno neće predstavljati prijetnju, astronomi ostaju budni. To je asteroid koji jednostavno ne možemo prestati promatrati".

Pratite nas na društvenim mrežama CRONA.hr i Slavonija.in te se pridružite našoj Facebook grupi CRONA.hr i raspravljajte s nama o aktualnim temama.

Imate priču? Javite nam se na redakcija@crona.hr

Web portal koji gaji profesionalnost i objektivnost, nepristrano i točno informiranje čitatelja i posjetitelja stranice. Vrijednosne sudove ostavlja svojim čitateljima koji ga mogu slobodno i otvoreno iskazati na stranici.

Pratite nas na Facebooku