Srijeda, 24. Srpanj 2024.

Znanost

Za istraživanje trebaju zdrave 55-godišnjake

Za mjesec dana će dobiti 18 tisuća eura

Njemački svemirski centaru Kölnu radi istraživanje u svrhu olakšavanja astronautima u suočavanju s posljedicama bestežinskog stanja.

Kako poručuju iz DLR-a, kandidati će 60 dana provesti u ležećem položaju s nagnutim krevetom, simulirajući tako dugo putovanje u bestežinskom stanju do drugog planeta. Odabrani će nakon 60 dana ležanja u krevetu dobiti 18 tisuća eura.

Žele pronaći metode koje bi mogle ublažiti posljedice bestežinskog stanja, kao što su vrtoglavica i poremećaji koordinacije, s kojima se suočavaju astronauti za vrijeme svojih svemirskih misija. Kreveti sudionika bit će nagnuti za šest stupnjeva kako bi se postigao sličan učinak kao u svemiru, što bi trebalo omogućiti proučavanje promjena koje se događaju na tijelu dok leži u takvom položaju.

Pratite nas na društvenim mrežama CRONA.hr i Slavonija.in te se pridružite našoj Facebook grupi CRONA.hr i raspravljajte s nama o aktualnim temama.

Imate priču? Javite nam se na redakcija@crona.hr

Oznake:

Web portal koji gaji profesionalnost i objektivnost, nepristrano i točno informiranje čitatelja i posjetitelja stranice. Vrijednosne sudove ostavlja svojim čitateljima koji ga mogu slobodno i otvoreno iskazati na stranici.

Pratite nas na Facebooku