Iako nismo u priobalju i nemamo uvijek pristup svježim morskim namirnicama, konzervirani riblji proizvodi uvijek dobro dođu ako se želimo barem malo zdravije hraniti. No, europarlamentarka Biljana Borzan upozorava hrvatske građane da pripaze u konzumaciji tune u konzervi, koja nakon analize bilježi prevelike postotke žive i teškog metala.
Čini se da visoke cijene namirnica ne spriječava proizvođače "servirati" lošu kvalitetu istih, ako je suditi po izvještaju izvjestiteljice za sigurnost hrane i SDP-ove europarlamentarke Biljane Borzan. Naime, ona upozorava na prevelike količine opasnih tvari u konzerviranoj tuni koja se prodaje na hrvatskom tržištu.
Prema najnovijim analizama nevladinih organizacija, u 150 testiranih uzoraka tune u konzervi diljem Europe, koja se vrlo rado konzumira u Hrvatskoj, pronađeno je čak 57% kontaminiranih uzoraka živom i teškim metalima. Borzan naglašava da je u nekim uzorcima ribe zabilježeno čak 13 puta viši rezultati od normalnih količina, a još jedna nezamisliva činjenica je da sama Europska unija bez razloga dopušta ovakve visoke količine žive u tuni. Poziva Europsku komisiju da reagira i postavi strože standarde za sve članice EU.
Visoki postotci žive i teških metala u hrani mogu izazvati opasne posljedice za sve koji konzumiraju ovako kontaminiranu hranu, pogotovo za trudnice i malu djecu, poput onih srčanih i neuroloških. Već se godinama raspravlja o kvaliteti hrane koja dolazi na naše tržište, a pridruživanju EU i europskoj trgovini još više smo izloženi lošom i potencijalno opasnom kvalitetom proizvoda koje dobivamo iz uvoza. Osim visokih cijena, dobro moramo razmisliti kakve namirnice konzumirano i hoće li oni opasno utjecati na naše zdravlje.