Vijesti

Otvorena prva tvornica u Europi za proizvodnju proteinskih izolata boba primjenom revolucionarne tehnologije

Otvorena prva tvornica u Europi za proizvodnju proteinskih izolata boba primjenom revolucionarne tehnologije

NUTRIS grupa svečano je otvorila prvu europsku hibridnu tvornicu za proizvodnju visokokvalitetnih sastojaka biljnog porijekla preradom boba i krumpira u Novom Senkovcu blizu Slatine.

Investicijom vrijednom 220 milijuna kuna, za koju se može kazati kako se radi o jednoj od najvećih privatnih investicija u Virovitičko-podravskoj županiji, NUTRIS je Hrvatsku pozicionirao kao jednu od prvih zemalja koje ulažu u industriju hrane na biljnoj bazi, jednu od najbrže rastućih industrija u svijetu. Tvornica ima 60-ak zaposlenih, a 250 OPG-ova su kooperanti NUTRIS-a. Očekuje se da će tržište proizvoda biljnog porijekla do 2025. doseći vrijednost od 77,8 milijardi dolara.

Investicija je realizirana u partnerstvu s danskom tvrtkom Sicca Dania, jednom od vodećih tvrtki u području inženjerskih rješenja za prehrambenu industriju. Tvornica primjenjuje revolucionarnu tehnologiju, koju je Sveučilište u Kopenhagenu razvijalo više od 10 godina, a Sicca Dania i NUTRIS.tech intenzivno testirali, dodatno usavršili i dokazali primjenu u industrijskom okruženju. Riječ je o prvoj fazi većeg investicijskog ciklusa koji uključuje proširenje postojećeg pogona do 2025. te izgradnju inovacijsko-tehnološkog NUTRIS.parka do 2030. godine.

Ponosan sam što smo u NUTRIS grupi prvi implementirali revolucionarni proces ekstrakcije biljnih sastojaka iz boba kao jednog od najboljih izvora proteina i upravo u Hrvatskoj, izgradili prvu europsku hibridnu tvornicu. U njoj će se najsuvremenijom tehnologijom proizvoditi visokokvalitetni sastojci biljnog porijekla s naglaskom na proteine. Suradnjom s domaćim poljoprivrednicima doprinosimo revitalizaciji hrvatske poljoprivrede, a ponosni smo i na održivost procesa proizvodnje koji se temelji na principima kružne ekonomije. Otvorenje tvornice prvi je korak prema izgradnji agro industrijskog NUTRIS.parka kako bi na jednoj lokaciji povezali sve procese, od primarne proizvodnje, istraživanja i razvoja do industrijske proizvodnje te društveno korisnih, edukativnih i sportskih sadržaja za sve one koji vjeruju u naš nutritivni, inovativni i održivi koncept istaknuo je Zvonimir Sedlić, osnivač i predsjednik Uprave NUTRIS grupe.

Tvornica proizvodi izolate proteina, škrob i vlakna iz boba i krumpira te trenutno surađuje s više od 250 poljoprivrednika i zapošljava 50 stručnjaka. Cilj je do 2025. doseći kapacitet proizvodnje od 70.000 tona visokokvalitetnih sastojaka za prehrambenu industriju u suradnji s više od tisuću obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te otvoriti još stotinjak novih radnih mjesta. Proces dobivanja izolata je održiv te predstavlja vrhunac svjetske prehrambene industrije iz perspektive kompleksnosti i visine ulaganja. Sastojci biljnog porijekla na tržište dolaze pod nazivom NutriSmart i superiorne su kvalitete, prilagođeni vegetarijancima i veganima, ne sadrže gluten ni alergene i imaju neutralan okus, a proizvode se od lokalnih sirovina s područja EU. Namijenjeni su prehrambenim industrijama na najbrže rastućim tržištima koji obuhvaćaju EU, Sjevernu Ameriku i Aziju.

U NUTRISU se u poslovanju vode principom kružne ekonomije s ciljem smanjenja otpada i povećanja upotrebe obnovljivih izvora energije. Električna energija koja se koristi dolazi iz 100 posto obnovljivih izvora, voda se filtrira i ponovno koristi, a nusproizvod koji ostaje nakon ekstrakcije proteina iz boba koristi se kao gnojivo za nova polja.

Naš nutritivni, inovativni i održivi koncept osigurava zelenu budućnost i donosi pozitivne promjene za Hrvatsku, Europu i svijet općenito. Rast regionalnog gospodarstva je naš prioritet. Cilj nam je stvoriti „butterfly efekt” održivosti u cijelom globalnom gospodarstvu osnaživanjem lokalne industrije. Nadamo se da će naš primjer motivirati i druge da održivo gospodare resursima i minimiziraju stvaranje otpada i onečišćenja dodao je Sedlić.

Otvorenju je nazočila i ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja je pohvalila cjelokupan projekt.

Čestitam na realizaciji projekta koji primjenjuje inovativnu tehnologiju te održivi pristup poslovanju, koristeći principe cirkularne ekonomije. Ovakva visokotehnološka investicija u ruralnom području Slavonije, s radnim mjestima koja otvara te s ciljem da što veći udio sirovine za proizvodnju bude nabavljen od lokalnih proizvođača u skladu je sa Strategijom poljoprivrede RH do 2030. godine. Također, riječ je o proizvođaču koji uspješno koristi sredstva Programa ruralnog razvoja za ulaganja u skladišta krumpira. Taj Natječaj je nastao kao brzo, dugoročno održivo i razvojno rješenje Ministarstva poljoprivrede za problem s kojima su se susreli hrvatski proizvođači krumpira uslijed zabrane sredstva za zaštitu bilja klorprofama, a ugovorena vrijednost potpora za isti iznosi gotovo 103 milijuna kuna izjavila je ministrica Vučković te dodala kako do sada u Virovitičko-podravskoj županiji ugovorena vrijednost potpora iznosi 1,1 milijardu kuna te je isplaćeno 967 milijuna kuna, uz gotovo 33 milijuna kuna COVID-19 mjera pomoći.

Župan virovitičko-podravski Igor Andrović naglasio je važnost koju ova investicija ima za cijelu županiju.

Tvornica je izgrađena na nekadašnjoj svinjogojskoj farmi koja je nažalost propala, ali evo danas život piše nove, pozitivne priče. Ovo je jedina takva investicija u Hrvatskoj, ali i u Europi. S tim je veće zadovoljstvo i čast što se nalazi upravo u Virovitičko-podravskoj županiji. Vjerujem da će s ovom tvornicom naša županija, ali i cijela Hrvatska biti zabilježena velikim slovom na karti kada je riječ o proizvodnji biljnih proteina. Drago mi je da su ostvarena zapošljavanja i da na se na tome neće stati, kao i to što će velik broj poljoprivrednih gospodarstava biti uključeno u proizvodnju rekao je župan Andrović.

U sklopu otvorenja tvornice u Novom Senkovcu održana je i panel rasprava na temu ”Uloga plant based hrane u zelenoj poljoprivrednoj i prehrambenoj arhitekturi. Na panelu su sudjelovali ministrica poljoprivrede Marija Vučković, direktorica razvoja PIK Vrbovca Ines Bertinovec, osnivač Smartera, konzultantske firme za poljoprivredu i prehrambenu industriju Denis Matijević te nutricionistica i osnivačica Nutrilife centra Ivana Barišić.

Zaključeno je kako je ovakav koncept vrijedan model na kojem se treba graditi kvalitetan lanac opskrbe u hrvatskoj poljoprivredi u kojem će nastati obilje nove vrijednosti za sve poljoprivredne proizvođače i za preradu u prehrambenoj industriji, znanstveno istraživačke institucije, zaposlenike, ali i širu društvenu zajednicu. Panelisti su se složili da je ovakav projekt simbol u kojem smjeru ide proizvodnja hrane i kako se ona transformira; na mjestu stare propale svinjogojske farme izgrađeno je moderno visokotehnološko postrojenje koje proizvodi iznimno kvalitetne, zdrave i nutritivno bogate proizvode.

Otvorenju tvornice nazočili su, između ostalih, državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU Velimir Žunac, predsjednik Županijske skupštine VPŽ Dinko Begović i slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić.

Fotografije: Kristijan Toplak