foto: turističkeprice.hr
Već desetljećima hrvatska zajednica u Južnoj Americi njeguje običaje, a korčulanski slatki kruh postao je simbol povezanosti s domovinom.
U brazilskom São Paulu, udruga Društvo prijatelja Dalmacije, osnovana 1959., ove nedjelje organizira besplatan tečaj pripreme lumblije, tradicionalnog korčulanskog slatkog kruha. Time obilježavaju stotu obljetnicu dolaska prvih obitelji iz Blata i Vele Luke, koje su 1925. stigle raditi na polja kave, a potom se naselile u četvrtima Belenzinho i Mooca.
Lumblija se radi od dizanog tijesta i traži strpljenje, pažnju i ljubav. Njezin osebujan okus duguje posebnoj pripremi i sastojcima koji se skupljaju već ljeti: bademi, orasi, grožđice, naranča, limun i začini u pomno određenim omjerima. Ključni sastojak je varenik, tamni sirup od mošta koji se lagano kuha satima dok se ne reducira u gusti, mirisni eliksir.
Prema legendi iz Blata, ime lumblija potječe od francuske rečenice ne m’oublie pas (“ne zaboravi me”), izrečene od mladog vojnika djevojci pri odlasku s otoka. Vela Luka pak priča kako se kruh priprema još od 13. stoljeća, u doba Marka Pola.
U Brazilu danas živi oko 80.000 Hrvata i njihovih potomaka. Zahvaljujući zajednicama poput ove u São Paulu, u srcu Južne Amerike još se mogu osjetiti mirisi i okusi Korčule, prožeti sjećanjima i vezom s precima koje ni vrijeme ni daljina nisu izbrisali.