Srijeda, 24. Srpanj 2024.

Znanost

Snimljena je komunikacija između dvije biljke u trenutku opasnosti: Pogledajte kako to izgleda

Fascinantna snimka

U svijetu prirode, biljke su nevjerojatno složeni organizmi. Često ih percipiramo kao statične i pasivne, no uistinu su vrlo aktivne, čak i u našem odsustvu. Odzivaju se na svoje okruženje na različite načine, uključujući komunikaciju putem zraka. Već dugi niz godina, znanstvenici su znali da biljke komuniciraju putem mirisa i kemijskih spojeva.

Biljke kao da imaju vlastiti jezik koji koriste kako bi upozorile susjedne biljke na opasnosti i odvratile biljojede. Ovaj proces postao je poznat kao “brbljanje biljaka”, a istraživanja su pokazala da biljke šalju složene signale koji variraju ovisno o vrsti prijetnje, piše Science Alert.

Japanski istraživači odlučili su zaroniti dublje u ovu temu. U svojoj nedavnoj studiji, koristeći najsuvremenije tehnike snimanja u stvarnom vremenu, istraživali su kako biljke primaju i reagiraju na ove zračne alarme. Otkrića su bila fascinantna.

Fascinantna snimka

Kroz svoj eksperiment, istraživači su pokazali da biljke nisu samo pasivni prijemnici signala, već da vrlo aktivno reagiraju na signale opasnosti. Kada su biljke izložene spojevima otpuštenim od ozlijeđenih biljaka ili biljaka koje su napadnute insektima, reagirale su brzo i učinkovito.

Ključno je bilo otkriće da su zaštitne stanice biljaka prve reagirale na ove signale, a zatim su ih “uhvatile” druge stanice, poput mezofilnih stanica. Stomati, male pore na površini biljaka, igraju ključnu ulogu u ovom procesu, djelujući kao “nosnice” biljke koje otvaraju i zatvaraju ovisno o okolnostima.

“Konačno smo razotkrili zamršenu priču o tome kada, gdje i kako biljke reagiraju na ‘poruke upozorenja’ u zraku od svojih ugroženih susjeda”, objasnio je Masatsugu Toyota, molekularni biolog sa Sveučilišta Saitama u Japanu i viši autor studije.

Komunikacijska mreža

“Ova eterična komunikacijska mreža, skrivena od našeg pogleda, igra ključnu ulogu u zaštiti susjednih postrojenja od neposrednih prijetnji na vrijeme”, dodao je.

Ovo otkriće ne samo da doprinosi našem razumijevanju komunikacije biljaka, već također ukazuje na to da biljke imaju složeniji sustav obrane i odgovora na prijetnje nego što smo dosad mislili. Ova fascinantna interakcija između biljaka pruža nam novi uvid u njihov svijet, a možda će nam pomoći i u razvoju održivijih i učinkovitijih metoda poljoprivredne proizvodnje.

>> FASCINANTAN SPOJ S PRIRODOM - Poslušajte biljke kako proizvode glazbu

Pratite nas na društvenim mrežama CRONA.hr i Slavonija.in te se pridružite našoj Facebook grupi CRONA.hr i raspravljajte s nama o aktualnim temama.

Imate priču? Javite nam se na redakcija@crona.hr

Oznake: ,

Web portal koji gaji profesionalnost i objektivnost, nepristrano i točno informiranje čitatelja i posjetitelja stranice. Vrijednosne sudove ostavlja svojim čitateljima koji ga mogu slobodno i otvoreno iskazati na stranici.

Pratite nas na Facebooku