foto: Screenshot/RTL Danas
U divovskoj posudi pripremljeno 70 kilograma graha i bunceka.
U Dugoj Međi pokraj Orahovice održana je nesvakidašnja atrakcija, otklopljena je najveća peka u Slavoniji, promjera čak tri metra i težine više od jedne tone. U njoj su kuhari pripremili 70 kilograma graha i bunceka, uz dodatak kobasica, slanine, povrća i začina.
Izrada i korištenje ovakve peke zahtijeva iskustvo i timski rad – desetak ljudi i pomoć dizalice kako bi se impresivna posuda uspješno podigla i poslužila. „Kad sve stavimo unutra, težina naraste i do 1300 kilograma”, otkrio je predsjednik Udruge kuhara i slastičara Grada Slatine Dražen Šafar.
Dok se peka krčkala, posjetitelji su uživali i u tradicionalnoj Pekmezijadi, gdje se u velikim kotlovima kuhao pekmez od šljiva. "Tajna je u šljivama i ljubavi prema njima. Kad kuhaš s ljubavlju, to se osjeti", poručile su iskusne kuharice.
Najveća slavonska peka potvrdila je staro pravilo, što se hrana priprema u većim količinama, to je ukusnija. "Teško je kuhati za dvoje, puno je bolje kad se radi na veliko", kaže majstor Zoran Putniković.
Slatinski kulinarski tim i ranije je obarao rekorde, od 4200 litara Begove čorbe do više od 1400 palačinki, a sada su još jednom pokazali da su majstori spektakla.
A baš to “na veliko” najbolje opisuje Slavoniju, od bogate trpeze, pjesme i običaja, do manifestacija koje spajaju ljude i čuvaju tradiciju. Najveća peka tek je jedan od dokaza koliko je slavonska baština raznolika, mirisna i, neodoljiva.
izvor: SiB.hr