Tradicija

58. Iločka berba grožđa – tradicija, vino i nezaboravan doživljaj u srcu Srijema

58. Iločka berba grožđa – tradicija, vino i nezaboravan doživljaj u srcu Srijema

foto: Ivan Ripić

Od 5. do 7. rujna Ilok postaje vinska prijestolnica Hrvatske: berba grožđa, bogat eno-gastro program i nezaboravan ugođaj na Dunavu.

Ako se još nikada niste okušali u berbi grožđa, svoju ćete jedinstvenu priliku dobiti u povijesnim i slavnim srijemskim vinogradima na ovogodišnjoj 58. Iločkoj berbi grožđa, koja će se održati od 5. do 7. rujna, uz bogat zabavni, kulturni i eno-gastro program.

Program "Berem, berem grožđe" prava je atrakcija za sve znatiželjnike i ljubitelje plemenite vinske kapljice, a održat će se u ranim jutarnjim satima tijekom drugog dana Iločke berbe grožđa, točnije 6. rujna. Za sve posjetitelje ovo je jedinstvena prilika da dožive berbu grožđa onako kako se nekada radila – rukama, uz smijeh i pjesmu, u srcu srijemskih vinograda.

U organizaciji udruge Posjeti Ilok, ovaj poseban dan započet će zajedničkim doručkom na otvorenom, nakon čega slijedi berba uz stručno vodstvo, a potom i tradicionalno gaženje grožđa i pravljenje mošta, baš kao što su to nekoć radili naši stari.

Za sve posjetitelje koji su manje željni novih znanja, a više uživanja, tijekom sva tri dana 58. Iločke berbe grožđa i ona najzahtjevnija nepca pronaći će svog favorita među vrhunskim iločkim vinima. Posjetitelji će ih moći kušati na Vinskom sajmu i u svim prigodnim programima kušanja vina.

Vinske sorte koje tradicionalno možete kušati u Iloku su: graševina, chardonnay, bijeli pinot, sivi pinot, rajnski rizling, silvanac i traminac od bijelih, te pinot crni, frankovka i cabernet sauvignon od crnih sorti grožđa. Dakako, Ilok je nadaleko poznat po svom tramin cu, a zanimljivost koja potvrđuje njegovu svjetsku reputaciju je podatak da se služio i na engleskom dvoru prigodom krunidbe kraljice Elizabete II.

Uživanje u iločkom vinskom kraljevstvu najbolje je završiti mesnim ili ribljim obrokom, pa će na ovogodišnjoj manifestaciji gurmani doći na svoje uz primamljivu gastro ponudu lovačkih društava i ribičkih udruga. U bogatoj tradicionalnoj ponudi autohtonih jela naći će se prvenstveno jela od riječne ribe, posebice poznati fiš, ali i specijaliteti od mesa i divljači, čobanac, srijemska kobasica i iločki ćevap.

Vjerujte, nema ljepšeg ugođaja od čaše vrhunskog iločkog vina s pogledom na Dunav u starom kraljevskom gradu Iloku. Inače, srednjovjekovna jezgra Iloka nacionalna je zaštićena baština najviše kategorije koja će vas svojom jedinstvenošću i ljepotom oboriti s nogu, tim više što se svi programi 58. Iločke berbe grožđa odvijaju upravo na lokacijama unutar staroga grada.

Stoga okupite ekipu, spakirajte kofere i uputite se od 5. do 7. rujna na 58. Iločku berbu grožđa!