Recepti

LOVAČKA SALATA Prava slavonska receptura!

LOVAČKA SALATA Prava slavonska receptura!
Slavonija.in/Crona.hr

Zima je sve bliže, a police naših špajza već se pune raznim zimnicama. Kao netko tko je odrastao na kiselim paprikama, lovačkim salatama, domaćim pekmezima i drugim delicijama pripremljenim kod kuće, odlučila sam podijeliti naš obiteljski postupak pripreme popularne lovačke salate. Ova zimnica može se poslužiti na više načina – kao hladni umak uz ručak, kao topli prilog glavnom jelu ili čak kao jednostavan doručak. Kod nas se najčešće koristi kao umak, jer svojim okusom podsjeća na dobro poznati bećarac (sataraš).

Priprema lovačke salate prilično je jednostavna, iako zahtijeva dosta rezanja i kuhanja.

Recept koji dijelim odnosi se na manju količinu, dovoljno za nekoliko teglica, dok fotografije koje ću podijeliti prikazuju veću količinu koju sam pripremala zajedno s mamom i tetkom.

Pa krenimo prvo s popisom sastojaka:

Sastojci

  • 1 kg skuhanog smeđeg ili crvenog graha (može i iz konzerve)

  • 2 kg crvene paprike izrezane na rezance

  • 1 glavica crvenog luka

  • 6 češnjeva češnjaka

  • 4 dcl ulja

  • 1 dcl jabučnog octa

  • 2 žlice Vegete

  • 2 žlice soli

  • 2 žlice papra

  • 2 dcl šećera

  • 1 litra soka od rajčice

  • 1 vezica lista peršina

Priprema povrća i graha

Nakon što smo naveli sastojke, prelazimo na postupak pripreme. Prije kuhanja povrća pripremite kilogram smeđeg ili crvenog graha. Ako ga iz bilo kojeg razloga ne stignete skuhati, poslužiti će i grah iz konzerve koji ne zahtijeva dodatnu obradu. Okus je vrlo sličan, pa je stvar osobne praktičnosti.

Kada je grah spreman, vrijeme je za rezanje povrća. Svatko ima svoje preference – netko voli više luka, netko više paprike, a netko želi da salata bude rjeđa pa dodaje više soka od rajčice. Najbolje ćete znati što vam odgovara kada tijekom kuhanja kušate smjesu.

Budući da se radi o lovačkoj salati, pripazite na oblik rezanja povrća – najbolje je sve rezati na rezance. Tako će se povrće ravnomjernije skuhati, a konačna tekstura bit će znatno bolja nego ako režete na kockice.

Sve nasjeckano povrće – luk, češnjak i paprike – stavite u veliki lonac, ovisno o količini koju pripremate. Jedino se grah ne dodaje odmah, već nakon pola sata kuhanja povrća.

Kuhanje i dodavanje začina

Kada stavite sve u lonac i upalite vatru, dodajte i začine: sol, papar i Vegetu. Osobno nismo veliki ljubitelji Vegete, pa čak i kod većih količina stavimo samo 2–3 žlice, no to ostaje na osobnom izboru. Sol i papar ključni su za dobar okus, pa ih je dobro dodati odmah, s time da se tijekom kuhanja mogu po potrebi korigirati.

Smjesa se kuha oko pola sata, a zatim se dodaje grah. Nakon dodavanja graha kuha se još otprilike 20 minuta. Sol i papar možete dodavati naknadno, ovisno o potrebi.

Kada se povrće malo ohladi, umiješa se konzervans, čija količina ovisi o ukupnoj masi namirnica.

Završni dio i punjenje teglica

Nakon što se konzervans dobro umiješa, još topla lovačka salata ulijeva se u čiste, oprane teglice. Teglice zatvorite i odmah spremite u ostavu, na hladno i tamno mjesto. Lovačka salata je praktična jer se može poslužiti i topla i hladna te ima raznoliku primjenu, što je čini jednom od najkorisnijih zimnica koje možete pripremiti kod kuće. I kako bi naš kuhar Almo Čatlak rekao: "I to je to! Dobar tek!". Možete početi uživati u spravljenoj salati.

Lovačka salata spaja jednostavne sastojke, tradicionalni način pripreme i okus koji se uklapa uz gotovo svako jelo. Osim što je hranjiva i dugotrajna, ova zimnica nosi i dozu domaće topline – onu koju pamte generacije. Ako tražite recept koji će obogatiti vašu špajzu i ponuditi raznolikost na stolu tijekom zimskih mjeseci, lovačka salata je uvijek siguran odabir.

C